Nekpijn

Nekpijn en hoofdpijn zijn veel voorkomende klachten. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking krijgt op een bepaald moment te maken met pijn in de nek. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen worden nekklachten veroorzaakt door stress, een verkeerde beweging, inklemming van een zenuwwortel of slijtage. Ook kan door migraine nekpijn ontstaan. Bij de meeste mensen vermindert de pijn vanzelf na enkele dagen, maar sommige patiënten kunnen te maken krijgen met chronische nekpijn.

Blijf hier niet mee lopen, want er is iets aan te doen. Pijn aan de nek behoort samen met lage rugpijn tot de meest voorkomende redenen waarvoor mensen een osteopaat bezoeken. Nekklachten worden vaak met succes behandeld, omdat een osteopaat in de eerste plaats op zoek gaat naar de oorzaak. Een osteopaat maakt hiervoor uitsluitend gebruik van de handen.

Wat is nekpijn en welke soorten zijn er?

Nekpijn is pijn onder de nek. De pijn kan tevens op het achterhoofd gevoeld worden en kan eveneens uitstralen naar de schouders, armen en het hoofd waardoor hoofdpijn door nekpijn ontstaat.Nekpijn Mensen met pijn in de nek kunnen daarnaast ook verschijnselen, zoals tintelingen in de armen ervaren. Er zijn verschillende soorten nekpijn. Nekklachten kunnen onderverdeeld worden in:

  • Acute pijn in de nek; meestal na maximaal zes weken weer over
  • Chronische nekpijn; de pijn houdt langer dan twaalf weken aan
  • Recidiverende pijn in de nek; meer dan twee periodes in één jaar nekpijn

Oorzaken nekklachten

Mogelijke oorzaken van hoofd- en nekpijn kunnen zijn:

  • Spanningen, stress en vermoeidheid
  • Verkeerde houding
  • Overbelasting
  • Ongeval (whiplash)
  • Versleten tussenwervelschijf
  • Ongezonde leefstijl
  • Nekhernia
  • Artrose

Behandeling van nekpijn en hoofdpijn

Hevige nekpijn kan de dagelijkse activiteiten van iemand behoorlijk belemmeren. Het is belangrijk dat mensen met nekklachten, ondanks de pijn, proberen zoveel mogelijk te bewegen. Wie fit blijft, loopt minder risico op terugkerende pijn in de nek. Ook op de houding letten is van groot belang, want wisselen van houding is gezond. Probeer stress te vermijden, want een gespannen houding vergroot hevige nekpijn en hoofdpijn. In periodes van stress is het lichaam kwetsbaarder.

Nekpijn en osteopathie

Osteopathie kan ook helpen om nekpijn, hoofdpijn en andere vervelende klachten te verminderen. Een osteopaat onderzoekt het hele lichaam en niet alleen de regio van de klachten. Bij de behandeling van nekklachten wordt dus het gehele lichaam betrokken, zodat het lichaam zelf haar evenwicht/balans weer hervindt. Neem daarom absoluut eens contact op met een osteopaat bij hevige nekpijn, chronische nekpijn en/of hoofdpijn en bij migraine en nekpijn.