Wat is dat nu eigenlijk PDS? En wat kan een osteopaat hiermee? Zoals het in de aanhef al staat: het is een syndroom, en een syndroom is een verzameling van symptomen die passen bij de klacht. De symptomen van PDS zijn: een opgeblazen gevoel, borrelende buik, winderigheid, een stoelgang die varieert van heel dun (diarree) tot aan heel vast (constipatie), maar vooral buikpijn.

Ischias, je hoort het vaak of u heeft het al wel eens aan den lijve ondervonden. Het heeft zijn naam te danken aan een zenuw die de naam Ischiadicus draagt. Deze zenuw loopt van het zitvlak over de achterkant van het been tot onder de voet. Pijn in dit gebied wijst erop dat de zenuw geïrriteerd is en men kan hier flink last van hebben. Met enige regelmaat zien wij patiënten met bovengenoemde klachten. Zo ook Mevr. de Boer, administratief medewerkster. Ze had het hele reguliere traject bewandeld (huisarts, pijnstilling, röntgenopnamen, fysiotherapie, MRI-scan) zonder enige verandering in haar klachten.

We zien geregeld in onze praktijk kinderen in de leeftijd van 2 t/m 6 jaar die een specifieke klacht hebben: middenoorontsteking. De meesten van hen hebben dan een traject doorlopen van huisarts en antibiotica, vaak ook nog paracetamol om de eventuele koorts te verlagen en de pijn te dempen. Helaas is antibiotica in veel gevallen niet de oplossing en blijven de klachten terugkeren.