De gehele dag of delen van de dag buikpijn hebben is natuurlijk erg onaangenaam. De huidige cijfers laten zien dat in Nederland alleen al er tussen de 1 en 1,5 miljoen mensen lijden aan PDS en dit lijkt alleen maar toe te nemen.

Een osteopaat bekijkt de mens in zijn totaal, d.w.z. dat in het geval van PDS de patiënt totaal onderzocht wordt en dus niet alleen naar de buik gekeken wordt. Een goede darmfunctie begint bij de mond en wat stop ik met name in die mond. De juiste voeding bepaalt de gezondheid van de darm! En dat is voor iedereen verschillend. De schijf van vijf is een richtlijn waar niet iedereen even goed op gedijt. Intolerantie voor verschillende voedingsmiddelen neemt verder toe. Kan je slecht tegen gluten of lactose dan kunnen deze stoffen ook een PDS veroorzaken. Het advies luidt dan eenvoudig: deze stoffen achterwege laten (en dat is niet altijd eenvoudig in het land van boterham met pindakaas).

Vanuit een osteopathische insteek moet de gehele verteringslijn vrij kunnen bewegen. Dus: slokdarm, maag, twaalfvingerige darm, dunne darm en dikke darm moeten de beweeglijkheid hebben die past bij hun structuur. Met andere woorden: de optimale opname en vertering van voedsel kan alleen dan plaatsvinden als de gehele inhoud van de buik vrij is!

Er zijn externe factoren die ook bij kunnen dragen aan of onderhouden van PDS: Stress in al zijn facetten is een hele bekende veroorzaker van buikpijn. Osteopaten kunnen tekenen van stress herkennen, dit eventueel behandelen, maar ook doorverwijzen waar dit noodzakelijk is.

De osteopathische behandeling van PDS is dus ook weer het totaal benaderen van de patiënt in al zijn facetten. Ieder mens is anders, en er is daarom geen standaard behandeling voor deze klacht.

Bekijk het geheel, behandel het geheel en de patiënt zal in zijn geheel genezen!